Tre Somalie-Svenskar på årets ”100 Uppstickare” lista

För 15:e året i rad utser Shortcut Årets uppstickare. Här listar vi 100 personer under 40 år som inspirerar, engagerar och gör Sverige bättre. De sticker ut – och upp.

På plats 6: Suad Ali, 26

Hon har gått från ideellt engagemang, via statsvetarstudier, till att jobba sida vid sida med Migrationsverkets generaldirektör. Som myndighetens expert på Sveriges flyktingkvot har Suad en central roll i en av våra viktigaste och mest omdebatterade frågor. Hon är dessutom en uppskattad föreläsare, krönikör och inspirerande förebild. Med tanke på vad talangen hittills åstadkommit kan vi räkna med att hon kommer att ha en framträdande roll i många år framöver. Läs hela intervjun här

På plats 23: Zakaria Hersi, 31

Entreprenören som är mest känd för att ha startat Nigerias motsvarighet till Blocket, Efritin, är tillbaka i Sverige. Under sina år på startupscenen har han både sett den stora bristen på programmerare och avsaknaden av mångfald. Nu ska han lösa båda problemen genom Orten.io, som scoutar talanger i förorter och utbildar dem till utvecklare. Ett viktigt initiativ som kan förändra techbranschen i grunden. Läs hela intervjun här!

På plats 75: Sherihan ”Cherrie” Hersi, 24

Sveriges stora r’n’b-hopp vill ge förorten en röst och hennes starka låtar har lyfts till skyarna. Redan innan debutalbumet ”Sherihan” släpptes i april i år, hann Cherrie bli dubbelt Grammisnominerad. Läs hela intervjun här!