Öppet brev från elever till Utbildningsdepartementet och utbildningsminister Gustav Fridolin

Eleverna Tasnim och Tabarek från Åk 6, Casablanca har tagit initiativet att skriva ett öppet brev till Utbildningsdepartementet samt utbildningsminister Gustav Fridolin. De har också gjort en namninsamling på skolan och bifogar även denna i samband med det öppna brevet som lyder som följande:

Hej

Vi är två tjejer från Al-Azharskolan som har sett att man har diskuterat detta med att ha uppdelad idrott. Vi på Al-Azharskolan är väldigt upprörda för att det här har kommit upp om vår skola. Vi tycker att ni borde ha tänkt efter innan ni tagit ut det på media eftersom vi har flera argument om varför det är bättre för oss här i skolan att ha det så. Dom flesta tjejer som väljer att ha sjal vill kunna ta av sig under idrotten. Om killarna ska vara med på idrotten kan de inte ta av sig, men det är inte den enda anledningen. För även vi andra som inte har sjal kommer känna oss obekväma om killarna är med på idrotten.

Vi tycker också att det känns obehagligt att ha idrott med killar. Varför vi känner så är för att killar är uppbyggda på ett annat sätt än tjejer därför så skulle vissa kanske ta mer utrymme än andra och det kan leda till att de andra skulle känna sig utanför. Det här har inte något med samarbete eller jämställdhet att göra för det har forskare bevisat och vår skola jobbar mycket och kämpar för att både tjejer och killar ska ha samma rättigheter och vi tycker att vi har det.

Vi har därför gått runt i skolan på våra raster och frågat (gjort en namninsamling) både killar och tjejer ifall de känner sig bekväma som det är eller om de skulle vilja ändra på det men alla vi har frågat tycker att det är bra så som vi har det nu alltså enskilt. Vi har också alla andra ämnen tillsammans och vi brukar hänga med varandra på rasterna.

Vi skulle också vilja ta upp att om den här lagen blir bestämd så skulle många inte vilja komma på idrottslektionerna. Vi undrar också varför ni just tagit upp det med vår skola för att det här har också skett i svenska skolor när våra lärare gick i skolan. Vi undrar också varför ni inte kommenterar att det är könsuppdelad idrott i alla sporter och i EM, SM, VM och OS.

Hoppas att ni lyssnar på oss och att våra åsikter betyder någonting för er.

Med vänlig hälsning / Tasnim & Tabarek, Åk 6

Ps. vår skola har bjudit in er men ni tackade nej, så därför undrar vi varför ni tackade nej och inte ville komma hit och se hur det är vi jobbar.