M-STARS: Eidreportage av Irem Alici

”Mina förväntningar kring Eid har alltid varit densamma sen jag var tio år, jag ska få pengar!”

Nu i fredags var det Eid firande för muslimerna runt om hela världen. Högtiden är muslimernas viktigaste högtid och firas stort, själva firandet pågår därmed i flera dagar. Det är otroliga förberedanden inför högtiden såsom städning, matlagning och att köpa in en massa presenter till barnen.

Vi tog vår tid att intervjua några av dem som just skulle fira Eid i år och frågade b.l.a om deras förväntningar.

Tahir 61,är morfar till hela 7 barnbarn. När frågan om hur dagen oftast spenderas svarar han såhär:

”Jag vaknar tidigt och åker till moskén för att be Eid bönen. Det är alltid mycket folk i moskén och det fina är att det är blandade nationaliteter. Visst, blir väldigt trångt men vi försöker göra det bästa av situationen. Efter bönen önskar vi varandra glad Eid, vi tar varandra i hand och kramas. Ibland bjuds det även på sötsaker.”

”Eid ska vara en dag där ingen känner sig utanför. Du ska bjuda in andra och skapa en härlig stämning”, säger Tahir med en drömmande blick i ögonen.

Tahirs förväntningar är stora, han vill ha familjen samlad och han vill ha god mat. Men när vi sedan frågar om han är delaktig i vad det gäller förberedelserna, skakar han lätt på huvudet med ett lurigt flin på läpparna.

”Nej” svarar han med en skojig ton.

”Det överlämnar jag åt frugan och döttrarna”

Det sista Tahir vill säga är att han hoppas att alla får en glad Eid!

Senem  29 , till skillnad från Tahir står för alla Eid-förberedelserna. Eid framkallar främst ordet städning för henne, ” det ska vara rent och fint när gästerna kommer” svarar hon bestämt.

Eid för henne är att ha familjen samlad och att barn och vuxna ska ha det fint tillsammans. Men hon är inte så jättesugen på att få hem gäster under fredagen, ”Jag kommer vara trött efter en tuff arbetsdag, så jag föredrar nog att få hem gästerna på lördagen” säger Senem med en suck.

”Men hur det än blir kommer jag bemöta dem med ett glatt ansikte, för så ska Eid vara” säger hon och skiner upp i ett leende.

När vi frågar om hennes förväntningar inför Eid svarar hon så här, ”Mina förväntningar kring Eid har alltid varit densamma sen jag var tio, jag ska få pengar! För det handlar ju faktiskt om att göra barnen glada..” hon stannar upp.

”Men tyvärr så slutade jag ju att få pengar efter att jag fyllde 11” hon skrattar och tillägger sedan att disken inte alls kommer att vara lika rolig som själva firandet.

Ganime 49, ser väldigt framemot att dela glädjen med släkten. ”Förberedelserna är stora” säger hon och drar ut på o:et. ”Vi äter god mat och maten görs oftast dagarna innan.”

Nu har jag redan påbörjat mina vindruvsdolmar” hon ler och tillägger sedan att det kan vara ansträngande med alla förberedelser men att hon gör dem med glädje. ”Det ska vara en positiv stämning och främst tackar vi Gud för hans välsignelser under den här dagen.”

Vi slaktar ej djur här utan skickar pengarna med muslimska organisationer, som slaktar åt oss, till behövande med andra ord ”fattiga”. Detta kopplar hon sedan ihop med det hon tidigare sagt. Att Eid ska vara positivt och glädjefylld för alla.

Kompisarna Emre och Ali (6 och 7 år), svarar såhär vad gäller Eid ”Vi ska få pengar bre” dem skrattar så att ögonen kiknar. ”Och sedan kan vi göra vad vi vill med dem.” svarar Ali med ett flin.  När frågan om vad dem tänkte göra med pengarna ställs tittar dem underligt på oss.

”Köpa godis, vad annars?”

Självklart.

Efter firandet besöker vi Tahir igen för att veta om hans förväntningar gick i uppfyllelse och då svarar han ”tyvärr så fick jag inte ledigt eftersom många bland muslimerna på jobbet hade önskat att vara lediga.” Familjen samlades ändå sent på kvällen och vi åt min frus goda mat tillsammans.” Han tittar mot familjen som sitter runt matbordet och ler innerligt.

”Jag hoppas att jag kan vara ledig nästa Eid inshaAllah”, avslutar Tahir intervjun.