V. 13 Vi har pratat om tillsatser, lagat piroger och pratat hur man väljer livsmedel ur ett miljöperspektiv

Denna vecka har år 6 en grupp lagat rotfruktpytt och de andra grupperna har pratat om s.m.a.r.t. som är en förkortning som handlar hur man väljer livsmedel hur ett miljöperspektiv. Nästa vecka kommer eleverna att få laga en ny miljövänliga måltid där vi tar hänsyn till livsmedel och miljö vid tillagning. Det är viktigt att lära sig att man kan välja livsmedel som har en positiv inverkan på vår miljö, vi kan alla vara med och bidra till en mer hållbar utveckling. År 8 som också arbetar med arbetsområdet hållbar utveckling har lagat egna piroger som blev väldigt uppskattat hos alla elever. År 9 har vi pratat om tillsatser och varför man tillsätter tillsatser i livsmedel som vi köper i våra livsmedelsbutiker. Vi hade även ett smaktest på rulltårta där vi jämförde ingrediensmängden på egen baka och ingredienserna på rulltårtan i butik, det visade sig vara en enorm stor skillnad.

När man väljer livsmedel och vill vara med att skapa en mer hållbar utveckling för vår miljö kan man välja kravmärkt och ekologiskt och om du vill vara med att skapa en bättre vardag för arbetarna med bättre löner, arbetsvillkor och investera i deras infrastruktur så kan man på ett enkelt sätt välja livsmedel med märket fairtrade. Nedanför hittar du information filmer vad det innebär att köpa kravmärkta bananer och en livsmedel mer märket faitrade.

/Fröken Emma